L’economia humana de Richard Florida

(Gerhard Richter, Für 48 Portraits, 1971)

 

EL MANIFEST DE MEMPHIS

CONSTRUIR UNA COMUNITAT D’IDEES

La creativitat és fonamental per l’èsser humà i és un recurs bàsic per a la vida individual, comunitària i econòmica. Les comunitats creatives son llocs vibrants i humanitzadors que alimenten el creixement personal, que dònen lloc a avenços culturals i tecnològics, i que generen treball i riquesa, al temps que accepten diferents estils de vida i cultures diferents. La creativitat resideix en tots i arreu, pel que construir una comunitat d’idees implica atorgar a tot el món la capacitat d’expressar i utilitzar la seva pròpia creativitat com a ciutadans responsables. Aquest manifest és la nostra crida a l’acció.

Principis:

1. Cultivar i recompensar la creativitat. Tots formem part de la cadena de valor de la creativitat. La creativitat pot donar-se en qualsevol moment i en qualsevol lloc i ara mateix s’està donant en la seva comunitat. Estigui atent.

2. Invertir en el ecosistema creatiu. L’ecosistema creatiu pot incloure l’art i la cultura, la vida nocturna, la música, els restaurants, els artistes i els dissenyadors, els innovadors, els emprenedors, els habitatges assequibles, els barris vitals, l’espiritualitat, l’educació, la densitat, els espais públics, els cafès i els llocs de reunió.

3. Abraçar la diversitat. Generar creativitat i innovació i exercir un impacte econòmic positiu. Les persones de procedències diverses i amb experiències diferents contribueixen a la diversitat d’idees, expressions, talent i perspectives que enriqueixen a les comunitats. Així és com les idees prosperen i es construeixen comunitats vitals.

4. Cuidar de les persones creatives. Donar recolzament a les connexions. Col·laborar per a competir de maneres noves i aconseguir que tots participin en el joc.

5. Valorar l’assumpció de riscos. Transformar un clima de “no” en un clima de “si”. Invertir en la construcció d’oportunitats, no només en la resolució de problemes. Aprofitar el talent, la tecnologia i la energia en benefici de la comunitat. Desafiar a la saviesa convencional.

6. Ser autèntic. Identificar el valor que afegeix cadascú i centrar-se en els aspectes en el que es pot ser únic. Atrevir-se a ser diferent, no una mera imitació d’una altre comunitat. Resistir-se a la mono-cultura i a la homogeneïtat. Totes les comunitats poden ser la comunitat adequada.

7. Invertir en qualitat d’ubicació i fomentar-la. Les característiques heretades, com el clima, els recursos naturals i la població, son importants, però hi han d’altres que també son fonamentals, com l’art i la cultura, els espais oberts i els espais verds, els centres urbans vibrants i els centres d’aprenentatge; tots poden construir-se i reforçar-se. Així s’aconseguirà que les comunitats siguin més competitives que mai, per què generaran més oportunitats per a que les idees puguin exercir el seu impacte.

8. Eliminar les barreres a la creativitat com la mediocritat, la intolerància, la desconnexió, el creixement urbà desenfrenat, la pobresa, les escoles de mala qualitat, l’exclusivitat i la degradació social i mediambiental.

9. Assumir la responsabilitat del canvi en la comunitat. Improvisar. Fer que les coses succeeixin. Desenvolupar una mentalitat de “fes-t’ho tu mateix”.

10. Garantir que totes les persones, especialment ls nens, tinguin dret a la creativitat. és fonamental comptar amb un educació continuada de la millor qualitat possible durant tota la vida, per a desenvolupar i retenir a les persones creatives, que constitueixen recursos valuosos per a la comunitat. Acceptem la responsabilitat de ser els administradors de la creativitat a les nostres comunitats. Entenem que les idees i els principis d’aquest document pot adaptar-se per a reflectir les necessitats i els actes únics de cada comunitat.

[El Manifest de Memphis fou la primera reunió de la classe creativa. Es va celebrar a Memphis, Tennessee, entre el 30 d’abril i el 2 de maig de l’any 2003. Els 100 creatius (escollits a partir de nominacions presentades en tota nord-amèrica) i els seus amfitrions de Memphis van representar a la classe creativa en tota la seva diversitat i multiplicitat. Els 100 creatius, procedents de 48 ciutats dels Estats Units, Canadà i Puerto Rico, van elaborar aquest manifest per a les seves pròpies comunitats i per a totes les comunitats que desitgin competir en l’economia actual].

Traduït del llibre de Richard Florida: La clase creativa. La transformación de la cultura del trabajo y el ocio en el siglo XXI, recentment publicat a Paidós.

Un comentario sobre “L’economia humana de Richard Florida

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s