Ai WeiWei lliure a New York

L’ALCALDE BLOOMBERG PARLA SOBRE LA LLIBERTAT D’EXPRESSIÓ EN L’OBERTURA DE CERCLE D’ANIMALS/CAPS DEL ZODÍAC, LA HISTÒRICA EXHIBICIÓ D’ESCULTURES DE L’ARTISTA XINÈS AI WEIWEI

Representants reconeguts de la comunitat artística i cultural local acompanyen a l’alcalde per a celebrar la mostra i dir les paraules de Weiwei, qui segueix detingut a Xina La primera exhibició d’art públic en la històrica font Pulitzer en la plaça Grand Army de Manhattan, del 4 de maig al 15 de juliol, inicia la instal·lació d’escultures en els espais públics de cinc ciutats.

A continuació es presenta el text preparat per al discurs de l’alcalde Bloomberg:

“Bon dia. M’honora, de manera agredolça, donar-los la benvinguda per a celebrar l’obertura d’una extraordinària peça d’art públic creada per un dels ciutadans públics amb més creativitat i coratge del món: Ai Weiwei. Ai Weiwei no pot estar aquí amb nosaltres per a la presentació de la seva última obra, Cercle d’Animals/Caps del Zodíac. Weiwei ha estat detingut pel govern xinès, i el fet que no sapiguem on està, o quan serà alliberat, és molt preocupant.

“Avui ens solidaritzem amb els milions de persones en tot el món que tenen l’esperança que Ai Weiwei sigui alliberat en forma ràpida i segura. I ens solidaritzem amb els milers de milions de persones que no tenen el més fonamental de tots els drets humans, el més valorat de tots els valors americans, i la més valuosa de totes les riqueses de la Ciutat de Nova York: la lliure expressió.

“Els artistes s’arrisquen a tot per a crear. S’arrisquen al fracàs. S’arrisquen al rebuig. S’arrisquen a la crítica del públic. Però els artistes com Ai Weiwei, que vénen de llocs que no valoren i protegeixen la llibertat d’expressió, s’arrisquen àdhuc a més que això. La seva voluntat d’assumir aquests riscos, i enfrontar les conseqüències, parla no solament del seu coratge, sinó també del desig indomable de llibertat que viu dintre de tot ser humà.

“Nova York és una ciutat que encarna a plenitud aquest esperit i defensa vehementment el dret de totes les persones a expressar-se. La nostra ciutat és un mar de veus — animada, discordant, provocadora. Som un mercat d’idees on tots som benvinguts a debatre, i discutir, i fins i tot a concordar. Per més de 400 anys, els millors i més brillants del món sencer han vingut aquí per aquest motiu — i això inclou a Ai Weiwei.

“Ai Weiwei és un dels artistes més talentosos, respectats i destres del nostre temps. És un honor per a nosaltres estar presentant la seva obra. I és particularment apropiat que siguem la primera en la programació de la seva exhibició internacional pel seu vincle especial amb la nostra Ciutat. Ai Weiwei va viure aquí per més d’una dècada i va estudiar en l’Escola Parsons de Disseny. És un dels milions de persones que han vingut a la nostra Ciutat, atrets per la llum de la llibertat que brilla des de les nostres costes.

“Aquesta és la història de la nostra Ciutat — i, si anem a seguir sent la ciutat més grandiosa del món, aquest ha de ser el nostre futur. Ens convertim en una Ciutat d’Immigrants perquè érem una Ciutat de Promeses i Possibilitats. I seguim sent una Ciutat de Promeses i Possibilitats perquè seguim sent una Ciutat d’Immigrants.

“Mentre més acull una ciutat la diversitat i tolera el disens, més forta es fa. I no hi ha lloc sobre la terra que ofereixi a més veus i punts de vista que la Ciutat de Nova York. La llibertat és el nostre avantatge competitiu. És el que atreu als que tenen noves idees, grans somnis i creences fervents. I és el que fa que Nova York sigui Nova York. “No podem donar per descomptat aquesta llibertat — mai. I no podem deixar de defensar aquesta llibertat dels atacs, ja sigui a casa o en altres països.

“La defensa de la llibertat va existir aquí en la Ciutat de Nova York molt abans que hagués una Primera Esmena o fins i tot els Estats Units d’Amèrica. En 1735, un jurat de 12 novaiorquesos va defensar el dret de l’immigrant alemany John Peter Zenger de publicar articles que critiquessin al govern colonial britànic. Després de ser empresonat durant gairebé un any en l’Ajuntament de Nova York, Zenger va ser deixat en llibertat, i va néixer la premsa lliure. La nostra Ciutat i la nostra Nació van ser fundades sobre el principi que cadascun de nosaltres té el dret de dir el que vulgui, i rendir cult com desitgem i on ho desitgem, sense interferència alguna del govern.

“Els 12 membres distingits de la nostra comunitat cultural que vostès veuen aquí avui poden expressar-se sense els riscos que Ai Weiwei ha hagut d’enfrontar. I el mateix pot dir-se dels altres milions d’artistes, pensadors, escriptors i novaiorquesos comuns que han vingut aquí a gaudir el més bàsic dels drets humans.

“Seguirem lluitant per a protegir-los. Seguirem sent l’escenari internacional en el qual poden escoltar-se totes les veus de tots els racons de la Terra. I seguirem defensant — i alçant les nostres veus — quan els atacs contra la llibertat d’expressió afectin a la nostra gran Ciutat.

“Hi ha molt que admirar sobre Xina i el meravellós poble xinès. Fa vuit anys, Ai Weiwei va ajudar a dissenyar l’estat més famós construït des del Coliseu, el Niu d’aus de Beijing. I, igual que el Coliseu d’antany, el Niu d’aus repercutirà a través dels segles i arribarà a simbolitzar a la nació que ho va crear. La manera com aquest estadi sigui recordat dependrà molt de la manera que sigui tractat el seu creador avui.

“La llibertat no sempre avança en línia recta, però sempre ho fa cap a davant. I en aquest mateix moment, hi ha una jove en Beijing observant el Niu d’aus, somiant la seva visió pròpia del que serà una obra mestra del matí. I demà, un jove mirarà aquesta mostra darrere de nosaltres i començarà a crear la pròxima gran obra d’art.

“La bellesa i la inspiració són irreprimibles; viuen en el cor de cada ésser humà — en cada nació — i onsevulla que un artista creu, Ai Weiwei està present. I avui, Ai Weiwei està aquí. Perquè encara que no hagi pogut estar aquí físicament, ell segueix parlant amb nosaltres, delectant-nos, i desafiant-nos a través del seu art.

“Cercle d’Animals/Caps del Zodíac és una obra extraordinària — situada en un lloc extraordinari. És la primera obra d’art a ser incorporada a la històrica font Pulitzer. La font mateixa és un símbol de la diversitat que defineix a la nostra Ciutat: va ser donada per un benefactor nascut a Hongria, construïda per escultors austríacs i italians a partir del disseny d’un arquitecte nascut a Nova York. És el lloc perfecte per a una obra d’art d’algú que es considera tant ciutadà del món — com novaiorquès.

“En la seva escala i accessibilitat, Cercle d’Animals/Caps del Zodíac continua la digna tradició de la Ciutat de Nova York de presentar art públic inoblidable que tots puguin gaudir. Ai Weiwei creu que l’art ha de ser per a tots — i no podríem estar més d’acord. Milions de persones veuran la seva obra — que s’exhibirà aquí fins al 15 de juliol. I atraurà a visitants de llocs llunyans — com ho fan les atraccions culturals de tota la Ciutat.

“La nostra comunitat artística i cultural ajuda a impulsar i definir l’esperit de la nostra Ciutat. I també ajuda a impulsar i definir la nostra economia, creant bones ocupacions en els cinc comtats. És per això que estem tan compromesos a invertir en l’art i la cultura, i el motiu pel qual hem treballat tan dur per a portar exhibicions d’art com aquesta al públic”.

Més info…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s