Terrorisme o filosofia


Tot un seguit de personalitats, tals com

 

Giorgio Agamben, Alain Badiou, Jean-Christophe Bailly, Anne-Sophie Barthez, Miguel Benasayag, Daniel Bensaïd, Luc Boltanski, Judith Butler, Pascale Casanova, François Cusset, Christine Delphy, Isabelle Garo, François Gèze, Jean-Marie Gleize, Eric Hazan, Rémy Hernu, Hugues Jallon, Stathis Kouvelakis, Nicolas Klotz, Frédéric Lordon, Jean-Luc Nancy, Bernard Noël, Dominique Noguez, Yves Pagès, Karine Parrot, Jacques Rancière, Jean-Jacques Rosat, Carlo Santulli, Rémy Toulouse, Enzo Traverso, Jérôme Vidal o Slavoj Zizek

han signat una carta de suport al grup, presumptament coordinat per Julien Coupat, acusat recentment de terrorisme. Aquí us deixem un comentari de Giorgio Agamben sobre la qüestió.


Terrorisme o tragicomèdia. Per Giorgio Agamben

Durant la matinada del passat 11 de novembre 150 policies, la majoria dels quals pertanyien a les brigades antiterroristes, van envoltar un poble de 350 habitants a l’altiplà de Millevaches abans de penetrar en una granja per a arrestar a 9 joves (que havien recuperat la botiga d’ultramarins per a intentar reanimar la vida cultural del poble). Quatre dies més tard les 9 persones detingudes van ser dutes davant un jutge antiterrorista i “acusats d’associació de malfactors amb fins terroristes” . Els periòdics informen que la ministra de l’Interior i el cap de l’Estat “han felicitat a la policia i a la gendarmería per la seva habilitat” Tot està aparentment en ordre. Però intentem examinar més de prop els fets i delimitar les raons i els resultats d’aquesta “habilitat” .

Primer , els motius: els joves que han estat detinguts “estaven sent vigilats per la policia a causa de la seva pertinença a l’extrema esquerra i a l’esfera anarco autònoma”. Com precisa l’entorn de la ministra de l’Interior, “tenen discursos molt radicals i contactes amb grups estrangers” . Però hi ha més: alguns dels detinguts “participaven de manera regular en manifestacions polítiques” , per exemple, “en les manifestacions contra el fitxer Edvige* i contra el reforç de mesures sobre la immigració”. Una adhesió política (és l’únic sentit possible de monstruositats lingüístiques com “esfera anarco autònoma”), l’exercici actiu de les llibertats, el sosteniment de discursos radicals basta per a engegar a la Subdirecció antiterrorista de la policia (Sdat) i a l’Adreça central de l’oficina d’informació de l’interior. Ara bé, qui posseeixi un mínim de consciència política no pot sinó compartir la inquietud d’aquests joves enfront de la degradació de la democràcia que comporten el fitxer Edvige, els dispositius biomètrics i l’enduriment de les regles d’immigració.

En quant als resultats, es podria esperar que els investigadors haguessin trobat en la granja de Millevaches armes, explosius i còctels Molotov. Ni de bon tros. Els policies de la Sdat van caure sobre “documents en els quals es precisaven les fulles de passada dels trens, municipi per municipi, amb l’horari de sortida i arribada a les estacions” . És a dir: un horari de la SNCF. Però també han requisat “material d’escalada” . És a dir: una escala com les que es poden trobar en qualsevol casa de camp.

És moment de tornar a les persones detingudes i, sobretot, al presumpte cap d’aquesta banda terrorista “un líder de 33 anys que procedeix d’una classe acomodada i parisenca i que sobreviu gràcies al suport econòmic dels seus pares” . Es tracta de Julien Coupat, jove filòsof que va donar vida no fa molt temps, amb alguns dels seus amics, a Tiqqun, una revista responsable d’anàlisis polítiques sens dubte discutibles, però que se situa encara avui entre els més intel·ligents d’aquest període. Jo he conegut a Julien Coupat en aquesta època i guardo d’ell, des d’un punt de vista intel·lectual, una perdurable estima.

Passem doncs a examinar l’únic fet concret de tota aquesta història. L’activitat dels detinguts podria relacionar-se amb els actes malintencionats contra la SNCF que han causat el 8 de novembre el retard d’alguns TGV de la línia Paris-Lille/. Aquests dispositius, si creiem les declaracions de la policia i dels propis agents de la SNCF , no poden provocar en cap cas danys a les persones: poden com a molt a l’obstaculitzar l’alimentació dels pantógrafs dels trens, causar retards d’aquests últims. En Itàlia, els trens arriben amb retard molt sovint, però ningú ha pensat encara acusar de terrorisme a la societat nacional de ferrocarril. Es tracta de delictes menors encara que ningú els aprovi. El 13 de novembre un comunicat de la policia afirmava amb prudència que, tal vegada, hi ha “autors dels danys entre els detinguts, però que no és possible imputar una acció a algun d’ells”.

L’única conclusió possible d’aquest tenebrós assumpte és que aquells que avui dia es comprometen activament contra la manera (discutible) en la qual es resolen els problemes socials i econòmics, són considerats ipso facto com terroristes en potència, encara que cap acte justifiqui aquesta acusació. Cal tenir el coratge de dir amb claredat que avui, en nombrosos països europeus (en particular a França i a Itàlia) s’han introduït lleis i mesures policials que en altres temps haurien estat jutjades com bàrbares i antidemocràtiques i que no tenen gens que envejar a les quals estaven en vigor a Itàlia durant el feixisme. Una d’aquestes mesures és la qual autoritza la detenció preventiva durant 96 hores d’un grup de joves imprudents, tal vegada, però als quals “no és possible imputar-los una acció”. Altra igual de greu és l’adopció de lleis que introduïxen delictes d’associació la formulació de la qual es deixa intencionadament en l’ambigüitat i que permeten classificar com “amb fins” o “amb vocació terrorista” uns actes polítics que fins a ara mai havien estat considerats com destinats a produir el terror.

*El fitxer Edvige consisteix en la possibilitat que el Ministeri de l’Interior pugui arxivar tota informació sobre els ciutadans majors de 13 anys respecte a les seves activitats polítiques, filosòfiques, socials, etc.

Libération, Novembre 19, 2008

 

3 thoughts on “Terrorisme o filosofia

  1. He vist l’entrada del “compromís social per l’educació”. M’irrita, em cabreja, em fastigueja, em sap molt de greu, l’apartat dels empresaris. És per a posar-se a plorar. El més greu és que els polítics responen als designis d’aquests mafiosos i legislen en aquesta línia: Llei d’Educació de Catalunya, Procés de Bolonya (a través de Ley orgánica de universidades, LOU). I a la merda el pensament, l’esperit crític i tot el que no sigui bo per al mercat, és a dir les butxaques d’aquests empresaris vomitius.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s