“L’europeu és un pensament provincià convertit en norma universal”


Presentem un fragment de l’entrevista que el diari Clarín va fer al historiador Dipesh Cakrabarty, de qui Katz n’acaba de publicar Humanismo en la era de la globalización.


De què tracta la seva idea de “provincialitzar” Europa?

De desnaturalizar la idea que el món té d’Europa: de repensarla. És important, doncs d’Europa vénen els ideals universals que comparteix gran part del món, i no obstant això, segueixen sent ideals “provincians”: ideals europeus. Per exemple, l’obra de Karl Marx va inspirar a milions de persones en tot el món, i no obstant això Marx era eurocéntric. L’europeu és un pensament provincià convertit en norma universal.

I no podria parlar-se, ja, de “provincialitzar” Estats Units?

És distint. La gran contribució d’Europa al món contemporani va ser la política moderna; la d’Estats Units, en canvi, va ser la tecnologia moderna. Igualment, Estats Units està en decadència. És el gran poder, però està decaient. Xina és el país que dictarà les regles en les pròximes dècades.

I quins seran els nous desafiaments en aquestes pròximes dècades?

El meu pressentiment és que l’escalfament global i la crisi de l’aigua seran els grans problemes. Les nacions no estan preparades per a això; per definició, les nacions protegeixen als seus ciutadans: els nord-americans voldran que els nord-americans tinguin aigua. És necessari pensar a escala planetària, tenir organismes globals. No internacionals, com l’ONU, sinó globals.

En els seus treballs apareix la noció de “el subaltern”. Com l’empra?

És una categoria present en els treballs de l’italià Antonio Gramsci, que va treballar en les presons de Benito Mussolini i va haver d’enginyar-se-les per a no parlar de “classe” ni d’altres termes marxistes. El terme és interessant perquè assenyala les contradiccions del capitalisme i il·lumina la semiòtica de la dominació de la vida quotidiana. Aquesta dominació varia de societat en societat: segons la seva cultura, la seva història, la seva vida popular. Però està present en totes, d’una forma o altra: en el tracte en un supermercat, un cinema o el seu pati de menjars.

Com es passa del món de les categories al món de tots els dies? No és molt gran la distància entre el món on es “pensa” i el món on “s’actua”?

M’agrada pensar que hi ha quelcom al mig, quelcom que els connecta; per exemple, els mitjans massius de comunicació. Hi ha metes similars. Cal lluitar i actuar, però no per això clausurar el debat. El dogmatisme és bo per a l’acció, però és molt dolent per al debat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s